Widerberg, Frans (1934 – 2017)

Publisert: 04.10.2017 Saken oppdatert: 05.10.2017Det startet med bokdesign ved Statens håndverk - og kunstindustriskole i 1953 for Widerberg. Deretter til Goldsmith's College School of Art, Bergen Kunsthåndverksskole, som hospitant under Povl Christensen og til University of London i 1955. I 1957 startet Widerberg tre år ved Akademiet under Alexander Schultz. Frans Widerberg regnes som en av Norges fremste kunstnere. Energisk, ekstatisk, vital, ekspressiv. Det var slik de fleste kjente Frans Widerberg. 

 

 

 

 

Widerberg, Frans  (1934 – 2017)

 

Frans Widerberg skal ha sagt : ”- Skal jeg gi dere en regle som åpner sjelens øyne? Stein, bølge, vind og flamme. Det er sterke krefter. Det femte elementet er det mest gåtefulle: Ingenting. Hvem kan forstå ingenting? ”

En gnistrende kolorist hvis bilder er fylt av styrke. Gult, rødt og blått. Ryttere til hest, kentaurer og langstrakte figurer svevende i et imaginært landskap uten tid - eller stedsbestemmelse. Men mest av alt handler det om lys i Widerbergs bilder. Lysfylte rom fylles av sårbare figurer, flammende bevegelser og farger slik de ofte oppleves i en drøm. Og sentrale temaer vi mennesket aldri slutter å unders over: livslyst, kjærlighet og følelser.

Den unge Widerberg var en ivrig forkjemper for det figurative og romantiske maleriet. I 1963 hadde han sin første separatutstilling i Holst Halvorsen kunsthandel, og det samme året debuterte han på Høstutstillingen. På slutten av 60-tallet og utover på 70-tallet fikk Widerberg en røffere uttrykksmåte og utviklet sine kraftige primærfarger. Virkemidlene ble sterkere, uttrykket kraftigere, formatet større og figurene mer abstraherte. Det Widerbergske universet ble skapt, og Frans slo igjennom med sin "signatur" med to store maleriutstillinger i Kunstnerforbundet i Oslo i 1968 og 1969. 

På 1980-tallet ble det metafysiske og spirituelle i Widerbergs bilder ytterligere forsterket til en stil mange forbinder han med i dag: Ryttere på hester, kentaurer og langstrakte figurer svevende i et åpent landskap. Energisk, ekspressivt, med gnistrende farger og heftig strøk og strek. Men menneskene til Widerberg er anonyme - uten ansikt. Bildene handler jo heller ikke om enkeltmennesker, men uttrykker lengsler, følelser og savn. 

Fra slutten av 1960-årene jobbet Widerberg også jevnlig med litografi. Han utviklet seg til en svært dyktig grafiker. Både høytrykk, litografi og dyptrykk har stått på arbeidslisten, og i hans produksjon frem til 1990 var det registrert hele 540 grafiske arbeider.

I løpet av Widerbergs over 50 år lange karriere har det blitt utallige utstillinger verden over. Flere kunstinstitusjoner har arrangert store, retrospektive mønstringer av Widerbergs kunst. I 1997 mottok Frans Widerberg St. Olavs Orden, Ridder av første klasse, og i 2000 Anders Jahres kulturpris.

 

Relaterte artikler Se BLOGG for øvrige innlegg.