Utskriftsvennlig versjon

Widerberg, Frans (1934 – 2017)

Publisert: 04.10.2017 Saken oppdatert: 05.10.2017Det startet med bokdesign ved Statens håndverk - og kunstindustriskole i 1953 for Widerberg. Deretter til Goldsmith's College School of Art, Bergen Kunsthåndverksskole, som hospitant under Povl Christensen og til University of London i 1955. I 1957 startet Widerberg tre år ved Akademiet under Alexander Schultz. Frans Widerberg regnes som en av Norges fremste kunstnere. Energisk, ekstatisk, vital, ekspressiv. Det var slik de fleste kjente Frans Widerberg. 

 

 

 

 

Widerberg, Frans  (1934 – 2017)

 

Frans Widerberg skal ha sagt : ”- Skal jeg gi dere en regle som åpner sjelens øyne? Stein, bølge, vind og flamme. Det er sterke krefter. Det femte elementet er det mest gåtefulle: Ingenting. Hvem kan forstå ingenting? ”

En gnistrende kolorist hvis bilder er fylt av styrke. Gult, rødt og blått. Ryttere til hest, kentaurer og langstrakte figurer svevende i et imaginært landskap uten tid - eller stedsbestemmelse. Men mest av alt handler det om lys i Widerbergs bilder. Lysfylte rom fylles av sårbare figurer, flammende bevegelser og farger slik de ofte oppleves i en drøm. Og sentrale temaer vi mennesket aldri slutter å unders over: livslyst, kjærlighet og følelser.

Den unge Widerberg var en ivrig forkjemper for det figurative og romantiske maleriet. I 1963 hadde han sin første separatutstilling i Holst Halvorsen kunsthandel, og det samme året debuterte han på Høstutstillingen. På slutten av 60-tallet og utover på 70-tallet fikk Widerberg en røffere uttrykksmåte og utviklet sine kraftige primærfarger. Virkemidlene ble sterkere, uttrykket kraftigere, formatet større og figurene mer abstraherte. Det Widerbergske universet ble skapt, og Frans slo igjennom med sin "signatur" med to store maleriutstillinger i Kunstnerforbundet i Oslo i 1968 og 1969. 

På 1980-tallet ble det metafysiske og spirituelle i Widerbergs bilder ytterligere forsterket til en stil mange forbinder han med i dag: Ryttere på hester, kentaurer og langstrakte figurer svevende i et åpent landskap. Energisk, ekspressivt, med gnistrende farger og heftig strøk og strek. Men menneskene til Widerberg er anonyme - uten ansikt. Bildene handler jo heller ikke om enkeltmennesker, men uttrykker lengsler, følelser og savn. 

Fra slutten av 1960-årene jobbet Widerberg også jevnlig med litografi. Han utviklet seg til en svært dyktig grafiker. Både høytrykk, litografi og dyptrykk har stått på arbeidslisten, og i hans produksjon frem til 1990 var det registrert hele 540 grafiske arbeider.

I løpet av Widerbergs over 50 år lange karriere har det blitt utallige utstillinger verden over. Flere kunstinstitusjoner har arrangert store, retrospektive mønstringer av Widerbergs kunst. I 1997 mottok Frans Widerberg St. Olavs Orden, Ridder av første klasse, og i 2000 Anders Jahres kulturpris.

 

Relaterte artikler Se BLOGG for øvrige innlegg.


Send inn ditt bilde her!

Pass på å fylle ut alle feltene riktig. Husk også på å legge ved en tittel og beskrivelse til bildet du sender inn. 
NB! Vær så snill å lag et skikkelig navn på bildene dine. La helst bildets filnavn bestå av tittel og ditt navn, eks: solnedgang-Trond Larsen.jpg. Da er de så veldig mye lettere å holde orden på.
 

Fornavn Dette feltet er påkrevet
Postnr
Etternavn Dette feltet er påkrevet
Sted
Alder Dette feltet er påkrevet
Mobiltelefon Dette feltet er påkrevet
Adresse
E-post Dette feltet er påkrevet
Navn på bildet Dette feltet er påkrevet
Beskrivelse Dette feltet er påkrevet
Hvor er bildet tatt? Dette feltet er påkrevet
Bilde Dette feltet er påkrevet
Kategori


Validering
Skriv tegnene du ser i bildet nedenfor